Czym jest olej rzepakowy i jakie ma właściwości?

Należy do kategorii tłuszczów roślinnych. Jest to jeden z najzdrowszych olejów w tej grupie. Olej rzepakowy (https://www.bee.pl/9118-olej-rzepakowy) jest wyciskany z czarnego rzepaku, a sama roślina kwitnie na żółto. Aby wyprodukować jeden litr tego oleju, trzeba zużyć około 3 kg rośliny. Olej rzepakowy nie jest zbyt popularny w naszym kraju. W przeszłości rzepak, który zawiera niebezpieczną dla zdrowia substancję chemiczną, był w Polsce unikany. Jednak od lat nadal uprawia się tylko genetycznie zmodyfikowany rzepak, który w ogóle nie ma tego szkodliwego aspektu. Olej rzepakowy zawiera cenny dla organizmu kwas oleinowy, kwas linolowy i kwas linolenowy.

Jakie są właściwości oleju rzepakowego?

Olej rzepakowy zawiera cenne dla organizmu składniki, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy (omega-6) i kwas linolenowy (omega-3). Oba kwasy pozytywnie:

  • wpływają na funkcjonowanie mięśnia sercowego,
  • działanie całego układu krążenia,
  • funkcjonowania nerek i stanu skóry.

Organizm ludzki nie produkuje tych kwasów i są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Nasza codzienna dieta powinna być bogata w kwasy tłuszczowe omega. Olej rzepakowy zawiera największą ilość kwasów tłuszczowych omega, co czyni go jednym z najlepszych składników codziennej diety. Zawarty w oleju kwas oleinowy pomaga w obniżeniu ilości cholesterolu (LDL) w procesach organizmu. Olej rzepakowy ma zawartość kwasu oleinowego około 62 procent.

Nierafinowany olej rzepakowy

Olej tłoczony na zimno jest znany jako nierafinowany. Jak sama nazwa wskazuje, nierafinowany olej musi być używany na zimno. Na przykład używa się go do sosów i być może sałatek. Z drugiej strony, rafinowane oleje prasowane na gorąco, są przydatne do pieczenia, gotowania, smażenia, jak również do sosów i sałatek. Zasada ta musi być powiązana z olejami innego pochodzenia.

Zawartość witamin w oleju rzepakowym

Rafinowany olej rzepakowy zawiera sterole roślinne. Mówiąc wprost, są to sterole roślinne i polifenole. Sterole roślinne skutecznie utrzymują cholesterol na poziomie odpowiednim dla procesów zachodzących w organizmie. Polifenole są antyoksydantami, co oznacza, że mają właściwości antynowotworowe. Witaminy zawarte w oleju rzepakowym to witamina E, która redukuje wolne rodniki i ma właściwości antyoksydacyjne (dzięki czemu olej dłużej zachowuje świeżość). Z kolei witamina K odpowiada za krzepnięcie krwi, a witamina A wspomaga stan skóry i oczu. Olej rzepakowy stosowany jest również w leczeniu włosów. Stosuje się go do natłuszczania włosów jako alternatywę dla droższego akrylu z oliwek.